2010 m. vasario 17 d., trečiadienis

Iš pirmo žvilgsnio


Vos atvykus į mokyklą, pradėjome ekskursiją po ją. Mokykla didelė, pamokų metu atrodė labai tuščia ir tyli. Koridoriuose vaikščiojo tik ūkvedys ir keli virėjai. Ilgi ir platūs koridoriai, dideli langai, dominuojanti balta spalva, mokinių piešti paveikslai, plakatai, agituojantys nebūti rasistais, stendai su mokinių veiklos nuotraukomis, Comenius programos akimirkos kabojo ant baltų sienų.
Iš mokytojų kambario pirmiausiai perėjom per mokyklos koridorių iki valgyklos, kurios visa pietinė siena yra stiklinė ir pro kurią patenkantys saulės spinduliai sukūrė ypatingą atmosferą. Jei gerai supratau, tai šią valgyklą pastatė dar visai neseniai, specialiai suprojektavo kažkoks architektas. Joje valgo tik 5 - 7 klasių mokiniai. Vyresnieji, turi kitą valgyklą. Pietų pertraukos metu valgyklose budi mokytojai, prižiūri bendrą tvarką, t.y., kad mokiniai valgytų tvarkingai, pavalgę, sukeltų kėdes ant stalų, taip valytojoms palengvindami darbą. Mokiniai, kaip ir mokosi grupėmis, taip ir valgo grupėmis prie stalų. Atsineša ąsotį vandens, didelį dubenį maisto ir draugiškai pasidalina. Maistas visada ruošiamas vegetariškas ir su mėsa - gali rinktis. Prie pagrindinio patiekalo galima pasirinkti kiek nori salotų ir vaisių. Ar mokiniams maistas yra mokamas, dar neišsiaiškinau, bet mes, kaip mokytojai turėjom pirkti korteles, su kuriomis galim valgyti dešimt kartų. Jos kainavo 24 eurus. Maistas, man asmeniškai, skanus, pavyzdžiui jautienos troškinys su daržovėmis, makaronai su vištiena ir padažu, desertui - pudingas. Salotos ir vaisiai - kiek tik nori.
Toliau pasukome link laisvalaikio kambario. Čia mokinių laisvalaikio užimtumui skiriama ne mažiau dėmesio nei mokymui. Šiame kambaryje stovi sofa, foteliai, patogiai įsitaisyti, trys stalo futbolo, trys biliardo, vienas teniso stalas. Mokiniai bet kada gali ateiti čia pažaisti, pailsėti. Pertraukų metu čia taip pat budi (ar tiesiog kartu žaidžia) mokytojai.
Tai ne vienintelis laisvalaikio kambarys. Dar yra panaši patalpa, skirta penktokams. Ten juos užima socialiniai pedagogai. Tai, ko gero, vienintelė vieta, kur negalima eiti su batais, neštis valgyti ir gerti. Tame kambaryje stovi apskriti stalai, skirti grupiniam darbui, patogūs minkšti foteliai, įvairių knygų ir stalo žaidimų prikrautos lentynos.
Koridoriuose taip pat yra apskritų stalų, suoliukų, kur mokiniai gali prisėsti turėdami laiko. Nors ir yra tokie dalykai, ne išimtis, kad jaunimas vistiek mėgsta sėdėti ant palangių. Taigi šioje mokykloje tai neproblema - jos tam pritaikytos.
Ekskursija po klases. Mokyklos pastatas yra ganėtinai didelis ir iš pirmo žvilgsnio klaidus. Klasės čia įkurtos taip, kad, pavyzdžiui visos trys dešimtokų klasės būtų vienam koridoriaus gale, o devintokų kitam gale. Taip padaryta dėl to, kad dažnai vykdant projektus, būtų patogu bendradarbiauti ir komunikuoti tarp vienmečių klasių. Šioje mokykloje mokiniai visus metus mokosi viename kabinete, į kuriuos ateina mokytojai.
Klasėje mokosi daugiausiai 24 mokiniai. Jie sėdi susistūmę stalus po 4 - 6 prie kiekvieno iš jų. Dažniausiai pamokos trunka 1,5 val. Tik antradieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais pirma pamoka trunka 45 min. Vos tik prasidėjus pamokoms, jaučiasi, kad mokiniai jaučiasi labai laisvai, tarsi pas juos būtų atėjęs ne mokytojas nusiteikęs rimtam, griežtam, susikaupimo ir dėmesio reikalaujančiam darbui, o tiesiog vyresnis žmogus, nusimanantis daugiau negu jie, kuris praves užsiėmimą, duos veiklos, paaiškins, kas neaišku, pakonsultuos. Mokiniai pamokų metu atsipalaidavę - valgo, geria, žaidžia, kalbasi, sėdi su kepurėmis (kas pas mus daug kur netoleruojama), vaikšto po klasę. Tiesa, čia labai svarbu nevėluoti. Jei pavėluoji, turi pasiaiškinti, o mokytojas į dienyną pažymi, kiek minučių vėlavai. Dienynai čia irgi kitokie nei Lietuvoje. Juose žymimos tik užduotys, kurios buvo atliktos per pamokas, neatėjusių ir pavėlavusių mokinių pavardės. Pamokos čia labiau primena paskaitas universitete, nes nėra skambučio. Tik kai kuriose triukšmingesnėse klasėse yra prietaisai (lėkštės, plaktukas) sukelti garsui ir atkreipti dėmesį. Paprastos pertraukos trunka pusvalandį. Pertrauka po 45 min. pamokos - 15 min., o pietų - 60 min.
Pavaikščioję ir apžiūrėję biologijos, chemijos laboratorijas, menų ir kompiuterių klases (šiuose kabinetuose apsilanko, kai to prireikia), užsukome į matematikos metodinių priemonių kambariuką. Tai nedidelė patalpa, kurioje laikomi įvairiausi matematiniai žaidimai, daugybė kitų priemonių, padedančių vizualiai ir daug aiškiau išdėstyti vienokias ar kitokias temas, taip pat daug literatūros, skirtos pedagogams.
Visi kabinetai, mokytojų kambarys, mokytojų tualetai yra rakinami vienu raktu, kurį turi tik mokytojai. Kadangi mes čia apsistojom trims mėnesiams ir norint kiekvieną kartą patekti į mokytojų kambarį nereiktų belstis, tokius "visrakčius" gavome ir mes.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą